Sayur Sawi Tauhu

Selamat sejahtera semua. Hari ini ummi ada appointment di hospital. Balik pun dah lambat jadi ummi decide hanya nak masak simple2 aje untuk anak2 makan sekali. Tengok lauk dalam peti pun tak banyak dah 😂... Ummi decide nak masak sayur sawi tauhu dan ayam goreng saja. Amat mudah dan ringkas. Bahan-bahan: Sawi Pak Choy - …

Advertisements

Spageti Pesto Goreng

Assalamualaikum semua..Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 61..Ni pun ummi baru je lepas tengok sambutan di TV sahaja.Teringat time kecil2 dulu seronok dapat pergi tengok live sambutan merdeka..Okla, dah abis tengok ni anak-anak rasa lapar. Jadinya ummi plan buat spageti jelaaa sebab cepat dan mudah,Lagipun barang2 semua dah ada.Jom ummi sharekan ikut cara ummi... Bahan-bahan: …

Mee Goreng Basah

Salam semua..hari ni juadah berbuka ummi hanya masakkan mee goreng basah..Asyik berbuka dengan nasi jadinya terasa nak makan mee pulak.Ok jom ummi sharekan resepi mee goreng basah. Bahan2: 1 bngkus Mee kuning - celurkan sekejap Ayam - potong kecil dan cucikan Cili kisar/cili lumat - 4,5 sudu besar Fishball Sos tomato - 3 sudu Sos …

Sayur Kubis Mamak

Salam semua.Entri ini ummi nak kongsikan resepi sayur goreng mamak iaitu menggunakan kubis. Hidangan ini ummi sekalikan dengan resepi siakap asam pedas seperti menu disini. Resepi sayur goreng ini sangatla mudah. Jom ummi kongsikan. Bahan2: Kubis - hiris nipis Daun kucai - potong kecil Biji sawi - 2 sudu Bawang putih - hiriskan Garam dan …

Asam Pedas Siakap

Salam Ramadhan..hari ini ummi nak kongsikan resipi berbuka ummi semalam iaitu siakap masak asam pedas. Jom tengok resipi.. Bahan2: 1 ekor Ikan siakap - potong 3/4(rendamkan dengan air asam limau) Bawang merah 5 ulas Bawang putih 2 ulas Sedikit kunyit hidup Daun limau purut Tomato - hiris nipis Pes air asam Cili merah/giling 4-5 sudu …

Sup Ayam

Untuk sahur semalam ummi hanya panaskan nasi goreng bersama dengan sup ayam. Makan bersama ayam goreng dan salad.Okaylaa untuk alas perut seharian.. Ok sekarang ummi sharekan resipi sup ayam. Bahan2: Ayam - potong kecil Bawang merah 5,6 ulas Bawang putih 2 ulas Kulit kayu manis,bunga lawang dan pegaga - tumis Sup bunjut Rempah sup - …

Nasi Goreng Adabi

Salam semua..Untuk juadah buka puasa semalam ummi menyediakan nasi goreng bersama sup ayam. Resipi sup ayam akan ummi postkan dalam entry lain dan ayam goreng krispy..Menu ayam tersebut seperti di sini. Ummi namakan nasi goreng adabi sbb ummi gunakan pes adabi nasi goreng. Jom tengok resipi. Bahan2: Pes nasi goreng adabi Nasi putih - sejukkan …

Lauk Bayam Tumis

Untuk sahur pertama di bulan Ramadhan kali ini ummi hanya menyiapkan lauk bayam tumis. Dan dihidangkan bersama ikan goreng dan ikan masin. Jom ummi kongsikan resipi: Bahan2: Bayam dipotong - cucikan sehingga bersih Bawang merah 3 ulas Bawang putih 2 ulas Sedikit ikan bilis Separuh kiub maggi Tauhu - potong 6 Cara2: Blendkan bawang merah,putih …

Ikan Bilis Tumis

Sempena dah memasuki bulan Ramadhan,ummi telah siapkan siap2 ikan bilis tumis untuk dibuat hidangan sampingan untuk sahur dan juga berbuka..Sangat mudah dan simple. Bahan2: Ikan bilis dikopek - cuci dan toskan Bawang l labu - potong kiub Cili padi - ikut masing2 selera Kicap 2-3 sudu Cara2: Panaskan minyak dan goreng bilis sehingga garing. Angkat …

Udang Masak Merah

Salam semua..Alhamdulillah akhirnya kita telah pun abis musim berkempen dan mengundi.Akhirnya kerajaan baru telah mengambil alih kerajaan setelah sekian lama kita ditadbir oleh kerajaan yang telah banyak songlap duit rakyat.Semoga ada banyak sinar dan perubahan positif dengan kerajaan baru ini..ok2,kita tinggalkan dulu bab kerajaan ni. Kali ni ummi nak kongsikan resepi udang masak merah.Simple menu …