Sayur Kubis Mamak

Salam semua.Entri ini ummi nak kongsikan resepi sayur goreng mamak iaitu menggunakan kubis. Hidangan ini ummi sekalikan dengan resepi siakap asam pedas seperti menu disini. Resepi sayur goreng ini sangatla mudah. Jom ummi kongsikan. Bahan2: Kubis - hiris nipis Daun kucai - potong kecil Biji sawi - 2 sudu Bawang putih - hiriskan Garam dan …

Advertisements

Asam Pedas Siakap

Salam Ramadhan..hari ini ummi nak kongsikan resipi berbuka ummi semalam iaitu siakap masak asam pedas. Jom tengok resipi.. Bahan2: 1 ekor Ikan siakap - potong 3/4(rendamkan dengan air asam limau) Bawang merah 5 ulas Bawang putih 2 ulas Sedikit kunyit hidup Daun limau purut Tomato - hiris nipis Pes air asam Cili merah/giling 4-5 sudu …

Sup Ayam

Untuk sahur semalam ummi hanya panaskan nasi goreng bersama dengan sup ayam. Makan bersama ayam goreng dan salad.Okaylaa untuk alas perut seharian.. Ok sekarang ummi sharekan resipi sup ayam. Bahan2: Ayam - potong kecil Bawang merah 5,6 ulas Bawang putih 2 ulas Kulit kayu manis,bunga lawang dan pegaga - tumis Sup bunjut Rempah sup - …

Nasi Goreng Adabi

Salam semua..Untuk juadah buka puasa semalam ummi menyediakan nasi goreng bersama sup ayam. Resipi sup ayam akan ummi postkan dalam entry lain dan ayam goreng krispy..Menu ayam tersebut seperti di sini. Ummi namakan nasi goreng adabi sbb ummi gunakan pes adabi nasi goreng. Jom tengok resipi. Bahan2: Pes nasi goreng adabi Nasi putih - sejukkan …

Lauk Bayam Tumis

Untuk sahur pertama di bulan Ramadhan kali ini ummi hanya menyiapkan lauk bayam tumis. Dan dihidangkan bersama ikan goreng dan ikan masin. Jom ummi kongsikan resipi: Bahan2: Bayam dipotong - cucikan sehingga bersih Bawang merah 3 ulas Bawang putih 2 ulas Sedikit ikan bilis Separuh kiub maggi Tauhu - potong 6 Cara2: Blendkan bawang merah,putih …

Ikan Bilis Tumis

Sempena dah memasuki bulan Ramadhan,ummi telah siapkan siap2 ikan bilis tumis untuk dibuat hidangan sampingan untuk sahur dan juga berbuka..Sangat mudah dan simple. Bahan2: Ikan bilis dikopek - cuci dan toskan Bawang l labu - potong kiub Cili padi - ikut masing2 selera Kicap 2-3 sudu Cara2: Panaskan minyak dan goreng bilis sehingga garing. Angkat …

Udang Masak Merah

Salam semua..Alhamdulillah akhirnya kita telah pun abis musim berkempen dan mengundi.Akhirnya kerajaan baru telah mengambil alih kerajaan setelah sekian lama kita ditadbir oleh kerajaan yang telah banyak songlap duit rakyat.Semoga ada banyak sinar dan perubahan positif dengan kerajaan baru ini..ok2,kita tinggalkan dulu bab kerajaan ni. Kali ni ummi nak kongsikan resepi udang masak merah.Simple menu …

Tomyam Cendawan Enoki

Hi all..today ummi would like to share the menu of tomyam cendawan enoki..just bcoz ummi use cendawan enoki only..no difference actually with others tomyam menu πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ Now,ummi will share the simple duper menu of tomyam..ummi hanya gunakan pes tomyam dek kerana kekangan masa lagi2 agak lambat ummi sampai ke rumah..so gunekan yg dah ada. Bahan2: …

Ayam Goreng Krispy

Salam semua..sori sebab blog dah lama menyepi dek kerana kerja hakiki bertimbun2..maklumlaa kerja makan gaji camni laaa πŸ˜„...Kali ni ummi nak upload menu simple dahulu untuk kasi warm up dlu blog ni..Semalam ummi masak ayam goreng krispy bersama tomyam cendawan enoki..Alhamdulillah anak2 pun suka wlau menu simple je.. Untuk ayam goreng,ummi gunakan tepung Bestari yang …

Scone Rangup dan Sedap

Assalamualaikum semua. Sorry sebab dah lama bercuti dari menulis blog. Maklumla kesibukan bekerja dan bercuti baru-baru ini. Hari tu bercuti di Cameron Highlands seronok dapat makan scone dan minum teh di waktu sejuk dingin di sana. Kawan ummi yang stay sana bgtau yang scone ni macam cekodok jek di sana..hehehe.Apabila teringatkan moment tu ummi terasa …