Mushroom Meat Treasure ala Pizza Hut

Last time Ummi pergi makan dgn family di Pizza Hut. Skrg diorg ada new recipe Mushroom Chicken Treasure…Bila makan rasa ok laaa dan ummi tgk mcm simple jek recipe dia..Ada kt menu dia tulis guna kepingan tortilla rangup berinti ayam,cendawan,bawang dan salsa tomato..So smlm ummi teringin nak try masak menu tu memandangkan bahan2 ada..Cuma ummi  olah sedikit recipe tu menggunakan daging sebab tu je stok yang ada. Boleh ubah ikut citarasa masing-masing.

Bahan-bahan:

200 gram daging kisar – nak lebihkan pun xpe

1 ulas bawang besar – Ummi guna bawang holland (potong dadu)

Sedikit minyak olive – untuk menumis

Sedikit stok ayam

2 keping roti wraps – Ummi guna brand Mission

Sedikit capsicum – hiris nipis

Sedikit cendawan butang – hiris nipis

Keju Parmesan – Untuk ditabur

Sos Prego

IMG_2361.JPG

Cara-Cara:

  1. Tumiskan bawang sehingga naik bau dan masukkan daging kisar dan sedikit garam dan stok ayam sebagai perisa. Setelah masak ketepikan.
  2. Panaskan oven terlebih dahulu. Kemudian potongkan wraps/tortilla pada 4 bahagian dan letakkan ke dalam acuan bekas muffin.Sudukan sedikit prego ke dalam acuan.
  3. Masuk capsicum dan cendawan ke dalam acuan tadi.
  4. Kemusian masukkan daging yang sudah dimasak ke dalam acuan.
  5. Letakkan sedikit sos prego kemudian taburkan keju parmesan.
  6. Masukkan ke dalam oven pada sushu 180-200c selama 15 – 20 minit mengikut kesesuaian oven masing2.
  7. Angkat dan sejukkan seketika dan boleh lah di makan.

Selamat mencuba.

IMG_2365.JPG

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s