Asam Pedas Siakap

Salam Ramadhan..hari ini ummi nak kongsikan resipi berbuka ummi semalam iaitu siakap masak asam pedas. Jom tengok resipi.. Bahan2: 1 ekor Ikan siakap - potong 3/4(rendamkan dengan air asam limau) Bawang merah 5 ulas Bawang putih 2 ulas Sedikit kunyit hidup Daun limau purut Tomato - hiris nipis Pes air asam Cili merah/giling 4-5 sudu …

Advertisements

Salmon Grill dan Sayur Goreng

Malam tadi ummi hanya mengenakan menu ringkas kerana siang td lunch agak lewat kerana ada perkara yang perlu dilakukan bersama keluarga. Ummi teringat ade beli salmon semalam dan salmon ni kena makan cepat utk rasa freshnya..Ummi hanya grillkan salmon tersebut dengan sayur. Jom ummi kongsikan resepinya. Bahan2: Salmon - cucikan Serbuk lada hitam Garam Sesame …

Siakap Asam Pedas

Assalamualaikum..dah lama betul ummi tak update blog ni dek kerana kesibukan di opis..Ok,kali ni ummi nak share resipi asam pedas melaka..Resipi ni ummi belajar dari kakak ipar..Kebetulan ade stok ikan siakap..jadi ummi pun terus beli bahan2 sampingan untuk asam pedas nih.. Jom tengok resipi.... Bahan2: 1 ekor ikan siakap - potong dan cuci.Rendam dengan asam …

Pulut Kelapa dan Ikan Panggang

Semalam ummi teringin sangat nak makan beras pulut bersama ikan panggang. Jadi petangnya ummi beli siap2 bahan-bahan untuk dimasak pagi esoknya.Pulut kelapa ini adalah makanan traditional negeri asal ummi. Pulut kelapa ini sedap di makan di waktu pagi atau petang.Biasanya pulut kelapa ini dimakan bersama ikan panggang dan bolehΒ digantikan dengan keropok atau ikan masin. Resipi …

Kari Ikan Jenahak

Sebelum balik dari kerja Ummi dah terpikir-pikir apa yang nak di masak untuk makan malam. Apabila teringatkan ikan jenahak yang ummi telah beli semalam maka ummi rasa jenahak sedap untuk masak kari. jadi sebelum sampai rumah ummi beli dahulu bahan-bahan untuk memasak kari ikan jenahak. Resipi kari ikan jenahak ini ummi pelajari daripada salah satu …

Ikan Celup Tepung Rangup

Assalamualaikum semua..Hari ni terasa nak makan ikan celup tepung..Layan menu ni petang-petang camni memang syok..Lagipun sekarang KL/Selangor macam musim hujan. Ummi beli ikan-ikan ini di pejabat ummi.Setiap hari Rabu wakil persatuan nelayan akan turun untuk menjual ikan. Alhamdulillah agak senang untuk dapatkan ikan terutamanya untuk orang macam ummi yang agak susah nak ke pasar borong...Untuk …