Ketam Masak Blackpepper

Semalam ummi berbuka dengan ketam masak blackpepper. Lepas ni kene puasa seafood ketam lama sket..hehehhe. Alhamdulillah ummi dapat beli 3 ekor ketam di pejabat kelmarin. Cukup untuk kami berdua, anak2 x boleh nak makan pun lagi lauk ketam nih..So ummi masak ala blackpepper je memandangkan sambal sardin semalam masih ada. Bahan2: ekor ketam - bersihkan …

Advertisements

Ayam Panggang ala Kebab

Semalam Big Boss (suami) request nak berbuka sandwich sahaja. Saya yang menurut perintah. So ummi terpikir nak try buat kebab ayam memandangkan bahan2 ada. Cumanya ummi masak hanya guna pemanggang ajaib tidak gunakan oven sebab hanya makan untuk berdua.. Kami tidak hanya berbuka dengan sandwich sahaja, sebab ummi ade buatkan cucur sayur. resipi cucur tersebut …

Mee Rebus Terengganu

Semalam ummi lambat sampai ke rumah disebabkan hujan melimpahh..Bila dah hujan maklum laa jalan pun licin..Sampai rumah pun dah nak 630 petang...So ummi rasa nak masak yang cepat jek..Teringat ade 1 bungkus mee kuning dan bahan nk guna pun senang la banyak sangat...Lagipun menu ini sangat mudah untuk disediakan. Sesuai sapa yang nak cepat dan sukakan mee. …

Fried Beef Macaroni

Amboiii omputeh gitu menu kali ni...Kali ini ummi tak sempat nk snap gambar utk bahan-bahan ni..dah nk abis baru sempat snap..Resepi macaroni daging ini boleh jugak menggunakan ayam. Ni ummi guna sebab lebihan dari resepi disini. Boleh gunakan macaroni atau bowtie spageti..Resepi ni ummi tak gunakan chilli flakes sebab anak2 ummi kecil lagi..Jom layan... Bahan-bahan: Macaroni/Bowtie …

Ayam ala Nandos

Semalam ummi mencuba resipi ayam ala nandos yang diberikan oleh kawan. Bahan-bahan pun mudah didapati dan kos nya jauh lebih murah berbanding makan di Nandos..Ummi memasak ayam ini menggunakan periuk Noxxa.Maklumlah periuk ini serba guna dan agak mahal..So kita gunakan betul2..Jom tengok resipi nyer. Bahan-Bahan: 1 ekor ayam dipotong 4 - bersihkan 2 sudu besar …