Ikan Siakap Masak Stim Lemon

Memandangkan anak-anak ummi suka sangat makan ikan, hari ni ummi decide nak masak ikan stim yang baru beli dari pejabat. Plan asal nak masak masak asam tapi anak2 tak suka makan pedas. So terus decide masak stim jek. Ummi hanya gunakan pemanggang ajaib untuk masak stim ni. Sangat mudah dan senang. Bahan2: 1 ekor ikan …

Advertisements

Cekodok Sayur Rangup

Dalam bulan puasa camni tak sah kalau kuih tak ada. Setakat ini ummi jarang beli kuih2 di bazar setakat makan apa yang ada. So untuk tambah menu, ummi pikir cekodok sayur ok jugak untuk di hidangkan waktu berbuka. Resipi cekodok ni original dari mak ummi. Bahan2: Tepung gandum 1 biji telur - pukul dahulu Daun …

Mee Rebus Terengganu

Semalam ummi lambat sampai ke rumah disebabkan hujan melimpahh..Bila dah hujan maklum laa jalan pun licin..Sampai rumah pun dah nak 630 petang...So ummi rasa nak masak yang cepat jek..Teringat ade 1 bungkus mee kuning dan bahan nk guna pun senang la banyak sangat...Lagipun menu ini sangat mudah untuk disediakan. Sesuai sapa yang nak cepat dan sukakan mee. …

Fried Beef Macaroni

Amboiii omputeh gitu menu kali ni...Kali ini ummi tak sempat nk snap gambar utk bahan-bahan ni..dah nk abis baru sempat snap..Resepi macaroni daging ini boleh jugak menggunakan ayam. Ni ummi guna sebab lebihan dari resepi disini. Boleh gunakan macaroni atau bowtie spageti..Resepi ni ummi tak gunakan chilli flakes sebab anak2 ummi kecil lagi..Jom layan... Bahan-bahan: Macaroni/Bowtie …

Ayam ala Nandos

Semalam ummi mencuba resipi ayam ala nandos yang diberikan oleh kawan. Bahan-bahan pun mudah didapati dan kos nya jauh lebih murah berbanding makan di Nandos..Ummi memasak ayam ini menggunakan periuk Noxxa.Maklumlah periuk ini serba guna dan agak mahal..So kita gunakan betul2..Jom tengok resipi nyer. Bahan-Bahan: 1 ekor ayam dipotong 4 - bersihkan 2 sudu besar …

Biskut TAM

Agak lama dah tak update blog..Kali ini ummi nk share resipi biskut TAM..Ni penangan tengok citer Tuan Anas Mikael (TAM)..Ummi dapat resipi ni dari kawan facebook jugak..Resipi ini mudah nak buat dan sedap ala-ala biskut oat kracker yang ade jual kt supermarket tu..Jom layan.. Bahan-bahan: 1 cawan butter 1 cawan gula perang 1 biji telur …

Pulut Kelapa dan Ikan Panggang

Semalam ummi teringin sangat nak makan beras pulut bersama ikan panggang. Jadi petangnya ummi beli siap2 bahan-bahan untuk dimasak pagi esoknya.Pulut kelapa ini adalah makanan traditional negeri asal ummi. Pulut kelapa ini sedap di makan di waktu pagi atau petang.Biasanya pulut kelapa ini dimakan bersama ikan panggang dan boleh digantikan dengan keropok atau ikan masin. Resipi …