Cekodok Sayur Rangup

Dalam bulan puasa camni tak sah kalau kuih tak ada. Setakat ini ummi jarang beli kuih2 di bazar setakat makan apa yang ada. So untuk tambah menu, ummi pikir cekodok sayur ok jugak untuk di hidangkan waktu berbuka. Resipi cekodok ni original dari mak ummi. Bahan2: Tepung gandum 1 biji telur - pukul dahulu Daun …

Advertisements

Gulai Sotong versi Terengganu

OK, hari ni ummi nak share resipi masak lemak sotong atau biasa kami panggil gulai sotong..Lagipun dah lama rasanya tak pekena masakan ini..Lauk ini sangat senang untuk di masak kerana di masak sekaligus.Jom layan resipi ni.. Bahan2: Sotong saiz besar 4/5 ekor - cuci dan potong 2/3 bahagian Bawang merah 4/5 ulas - hiris Bawang …

Mee Rebus Terengganu

Semalam ummi lambat sampai ke rumah disebabkan hujan melimpahh..Bila dah hujan maklum laa jalan pun licin..Sampai rumah pun dah nak 630 petang...So ummi rasa nak masak yang cepat jek..Teringat ade 1 bungkus mee kuning dan bahan nk guna pun senang la banyak sangat...Lagipun menu ini sangat mudah untuk disediakan. Sesuai sapa yang nak cepat dan sukakan mee. …

Fried Beef Macaroni

Amboiii omputeh gitu menu kali ni...Kali ini ummi tak sempat nk snap gambar utk bahan-bahan ni..dah nk abis baru sempat snap..Resepi macaroni daging ini boleh jugak menggunakan ayam. Ni ummi guna sebab lebihan dari resepi disini. Boleh gunakan macaroni atau bowtie spageti..Resepi ni ummi tak gunakan chilli flakes sebab anak2 ummi kecil lagi..Jom layan... Bahan-bahan: Macaroni/Bowtie …

Ayam ala Nandos

Semalam ummi mencuba resipi ayam ala nandos yang diberikan oleh kawan. Bahan-bahan pun mudah didapati dan kos nya jauh lebih murah berbanding makan di Nandos..Ummi memasak ayam ini menggunakan periuk Noxxa.Maklumlah periuk ini serba guna dan agak mahal..So kita gunakan betul2..Jom tengok resipi nyer. Bahan-Bahan: 1 ekor ayam dipotong 4 - bersihkan 2 sudu besar …

Biskut TAM

Agak lama dah tak update blog..Kali ini ummi nk share resipi biskut TAM..Ni penangan tengok citer Tuan Anas Mikael (TAM)..Ummi dapat resipi ni dari kawan facebook jugak..Resipi ini mudah nak buat dan sedap ala-ala biskut oat kracker yang ade jual kt supermarket tu..Jom layan.. Bahan-bahan: 1 cawan butter 1 cawan gula perang 1 biji telur …

Pulut Kelapa dan Ikan Panggang

Semalam ummi teringin sangat nak makan beras pulut bersama ikan panggang. Jadi petangnya ummi beli siap2 bahan-bahan untuk dimasak pagi esoknya.Pulut kelapa ini adalah makanan traditional negeri asal ummi. Pulut kelapa ini sedap di makan di waktu pagi atau petang.Biasanya pulut kelapa ini dimakan bersama ikan panggang dan boleh digantikan dengan keropok atau ikan masin. Resipi …

Kari Ikan Jenahak

Sebelum balik dari kerja Ummi dah terpikir-pikir apa yang nak di masak untuk makan malam. Apabila teringatkan ikan jenahak yang ummi telah beli semalam maka ummi rasa jenahak sedap untuk masak kari. jadi sebelum sampai rumah ummi beli dahulu bahan-bahan untuk memasak kari ikan jenahak. Resipi kari ikan jenahak ini ummi pelajari daripada salah satu …